Matkavene

Matkavene
s/y Chiara

perjantai 26. kesäkuuta 2015

Ranskaa, Belgiaa ja saapuminen Saksaan

Miten paluumatka voikaan olla paljon raskaampi, kylmempi ja tuulisempi kuin meno. Rannat ovat tuttuja mutta maailma aivan toinen kuin vuosi sitten. Jätetään vene! Mennään vaikka autolla kotiin. Kylmä vesisade ja kova tuuli. On pakko ajaa. Muuta liikennettä on paljon, varsinkin kalastajia. Kuinka niitä voikaan olla niin paljon? Ja aina edessä kääntyilemässä kuin pyydystämässä venettä. Atlannilla oli helpompaa. Sai nukkua rauhassa. Se tässä pitkissä siirtymissä onkin vikana, ei saa nukkua tarpeeksi ja yhtäjaksoisesti. Tarvitsen siis lomaa tästä menemisestä. Ai niin, sehän on jo tilattu. Pääsen töihin kolmen viikon päästä.


Brestistä siirryimme Cherbourgiin joka oli ensimmäinen ympyrä sulkeutuu paikka. Menimme sinne koska se jäi positiivisesti mieleen. Meidän piti olla siellä vain 2 yötä, mutta ennen lähtöä Jari tarkisti moottoritilan. Sinne oli tullut vettä 10 litraa. Impellerin stefat vaihdettiin Lanzarotella menomatkalla. Tulikohan kaikki oikein vai onko käyttöä vaan ollut niin paljon... Tietysti asia huomattiin juuri kun liikkeet menivät kahden tunnin ruokatauolle, klo 12. Piti odottaa aukeamista klo 14 ja peukut pystyyn, että huoltomies saataisiin veneelle. Onni oli mukana ja saimme ajan ele-ja viittomakielellä klo 14 seuraavana päivänä. Seuravana aamuna huoltomies tuli jo klo 10 koputtelemaan. Ei englantia sanaakaan mutta se ei haitannut. Hän oli tehnyt homman ennenkin ja kahdessa tunnissa homma oli valmis. Käytiin kaupassa isossa ostoskeskuksessa Carrefourissa. Kauppojen niukkuus yhä mielessä taivastelimme kaikennäköisiä ihmeitä mitä ei ole puoleen vuoteen näkynyt. Ostoskärryt keräsivät mukaansa herkkuja ja sain minäkin vihdoin vedettävän ostoskärryn, sellaisen mummo-kärryn 14€, se kestää vesisadettakin. Kärryt joutuivat ensi koetukselle täpötäysinä kun vedin sitä perässä mukulakivikadulla. Pyörät vaappuivat ja tärisivät mutta ihmeenlailla pysyivät kokonaisina ja paikoillaan. Ostimme myös uuden grillin. Vanha palveli viimeiset pihvinsä edellisenä päivänä. Grilli maksoi kokonaista 19€, tuunasimme siihen irroitettavat jalat. Jotta se on matkamallinen


Virrat kääntyivät meille sopiviksi illalla klo 19 ja lähdimme yöhön kohti Belgian Oostendea. Takatuuli vei eteenpäin. Yön ajoimme vuorotellen ja torkuimme, oli kylmä.  Perillä uudessa kaupungissa klo 9. Satamaheppu oli erittäin auttavainen ja kohtelias. Netti toimi tulopäivän sen jälkeen joitain hetkiä enää. huono nettiyhteys on ollut koko matkan ongelma. Ja on tosi ärsyttävää! Tulopäivänä kävelimme keskustaan, oli löydettävä Jarille roquefort sinisimpukat. Kahden tunnin kävelyn jälkeen löytyi viimein paikka josta ne sai. Oli kuulemma hyvää. Minä otin paistettua kalaa, sekin oli hyvää. Takaisin veneelle taksilla ja uni tuli heti kun sänkyyn pääsi. Lauantaina oli monta suunnitelmaa mutta loppujen lopuksi siitä tuli huolto- ja siivouspäivä. Veneen tankki täytettiin dieselillä. Huoltoasema oli nelikaistaisen tien toisella puolella, onneksi oli tienjakaja välissä. Molemmille  kaksi 20 litran kanisteria käteen ja treeni alkoi. Seuraavaksi jälleen ruokakaupan metsästykseen joka löytyi noin kahden kilometrin päästä. 


Sunnuntaina ajeltiin ratikalla joka on hieman nopeampi ja isompi kuin Helsingin omat. Suuntavaihtoehtoja on kaksi: itään tai länteen. Menimme länteen. Huomiota herätti jättimäiset kerrostalot rannoissa ja eläkeläisten määrä. Ihan selvästi ei ole lomat alkaneet. Hyvä niin, koska ei sääkään ollut lomalaisia suosiva. Tintti/ kapteeni Haddock paitaa ei löytynyt kaupoista vieläkään, taitaa olla museokamaa jo. Juhannus oli erilaisin tähän mennessä ikinä. Oli ikävä kavereita ja juhannustunnelmaa. Sattumalta osuimme rantakadulle jossa oli olutmarkkinat. Jari nautti olutfestareista. Löytyi sieltä yksi jota pystyin juomaan ( ei todellakaan pidä oluesta)Viikko aikaa olla Kielissä, oli aika jatkaa matkaa. Pikkuisen epäonnistuneen lähdön ( vene poikittain aisojen väliin koska kova virta käänsi keulan heti irroituksen jälkeen) toinen lähtö onnistui kello 9.
Vettä tihuutti vähän väliä, välillä tuli kuin saavista kaatamalla. Inhottavaa ja piti vielä ajaa kovan tuulen takia. Vesi oli vihreää ja taivas harmaa.Pari torkkuyritystä yön aikana, enemmän tuli vihaiseksi. Päätimme ajaa Ijmuideniin nukkumaan kello 5. Herätys klo 11. Tuntui jo paremmalta. Toiveena oli, että satamamaksua ei tarvisi maksaa...mutta soitin konttoriin ja "joo meillä on puolen yön maksu" ihanaa! Konttoriin oli päivän lenkki, noin kilometri. Lähtö oli haastava takatuulen 12m/s ja tolppa ja kapea väli ja... Jari hoiti homman jälleen hienosti. Ulosajo jokea vastatuulessa ja megalomaanisessa aallokossa oli kasteleva ja pitkä. Eteneminen etanan luokkaa vaikka iso purje auttoi. Merellä sai huomata, että tuulikulma ei riittänyt, se oli 20-40 astetta. Moottoripurjehtimalla ensimmäiset 12 tuntia etenimme suunnitelman mukaan.sitten Hollannin luoteiskärjessä tuuli kääntyi taakse ja keulapurjeenkin pystyi avaamaan. Seuraamme vuorovettä ipadin karttaohjelmalla. Oli outoa vaikka virta oli pieni, oli eteneminen tuskallista. Vauhtimme normaalisti näillä purjeilla on 5 solmua, nyt vain 3,4. Virta pitäisi olla vain 0,45. Tässä kuvassa esimerkki.


Moottoriteiden risteys ( kolme kaksikaistaista) oli pelottava yöllä. Meillä oli onni matkassa eikä jouduttu väistämään yhtään laivaa. Perillä Helgolandissa olimme kello neljä aamuyöllä juuri kun aamu valkeni. Vene toisen veneen kylkeen, olimme kolmansia rivissä. Viereisestä veneestä saksalainen pappa heräsi ja kertoi heidän lähtevän kello 10. Herätys aika oli siten selvä. Oli ihana päästä hetkeksi nukkumaan.

Matka jatkuu Helgolandista lauantaina kohti Kieliä. Maanantaina ollaan taas yhtä suurta perhettä, Peer ja Riia tulevat kyytiin.


Tiistai 23.06.2015 Kapteenin palsta ( kapu muistelee )

No niin täällä ollaan...eli kapu palstallansa. ( yleisön pyynnöstä huom.)
Joo matka jatkuu ja Brestissä käytiin viinitiloilla: vuokra-autolla: Aito ranskalaonen Citroen C-3 ajettu 1800kilometriä...punaviininpunainen, Bonsur! Joopa ja autopilotin moottorit korjattiin myös paikallisessa veneelektroniikka myymälä/korjaamossa. Loistavaa, 
odottaessa ja 2:moottorin virtajohtojen uusiminen ja tinaus, kasaus, testaus yhteensä: 20€ jees! Pilottiin tuli vihdoin siis tehdas-uusi alennus vaihteisto ja hihna. Kasaus ja paikalle ja toimii taas! 
Aamulla sitten lähdettiin jatkamaan matkaa ja tankkaamaan ensin, täällä hienot systeemit ja tankkaus onnistuu molemmin puolin laiturin päässä ja tilaa on. Aamulla oltiin ekat liikenteessä. Joo joo....älkää nyt luulko että se näin helposti onnistuu...hei! Kapu oli käynnyt etukäteen zekkaamaan aukiolo ajat ym.ym. Ja totesi että korteilla mennään ja itsepalvelu! Jees....Zetti ineen, pin.koodi perään, pistooli holeen ja dieselit kehiin. 50 litraa saa kerralla! Ok kortti uudelleen sisään ja lisää kamaa tankkiin...Ei tipu sano masina, päivän tankkauskiintiö täynnä! Sillä lailla, eiku avomerelle tippa dieseliä tankissa...Kävi mielessä että tossahan voi bisneskin jo kärsiä? Joku saattais tankata enempikin?


Brestistä ajettiin vaihtelevissa keleissä Cherburgiin.Tuttu paikka mm. Musikaalista: Cherburgin-sateenvarjot, sekä siitä että eräs suomalais-alus on myös käynyt täällä ( s/y Chiara ) vuonna 2014.
Cherburg on kapun mielestä paras fransmanni mesta. Täältähän siis löytyy kaikki mahdolliset vene-palvelut mitä tarvitaan. Kapun korjaus Canarian-saarilla, vuotavan merivesipumpun stefojen vaihto, ei mennyt ihan putkeen, ja korjaus jouduttiin uusimaan ja nyt päätettiin teettää duunit. Ja se oli siis pakko tehdä:  Brest-Cherburg välillä merta 15 litraa, moottorin alla olevassa keräys-kaukalossa. ( onneksi ei pääse pilssiin..) Täällä on siis mm. Kaksi (2) Volvo-penta huolto/korjaamoa ja toisella näistä oli aikaa tulla seuraavanapäivänä korjaamaan pumppu. Huoltoneuvoja ei puhunut sanaakaan Englantia, aikaa varatessa, mutta liikkeessä oli useampi Volvo moottori esillä. Sormella osoittamalla pumppua, äijä hiffas heti mikä mättää! 150 lasku ja 2 vuoden EU- takuu. Sisälsi laskun mukaan 2-Stefaa,Impelleri,tiiviste ja vaseliini. Ei paha!

Viimeinen voitelu grillille

Ja taas matkaan. Seuraavaksi Lähdettiin liikenteeseen ja tarkoitus oli ajaa Belgiaan ja Oostendeen siellä valittiin marinaksi helppo ja halpa mesta ilman siltaaukaisu venttoja! Ja paikka löytyy satamaaltaan päästä, junaradan ja betonitehtaan syleilystä...Valtavista hiekkakasoista puhumattakaan. Nimeltään Ryco. Täältä löytyi Sindbad-tyyppinen yacht-club sympaatitinen satama-kapu dogeineen. Purjehtijat, kalastajat ja vierasveneilijät sulassa sovussa.


 Belgiasta jäi tulomatkalla hyvä kuva ja päätimme olla paripäivää mestoilla. Vikana päivänä oli tarkoitus lähteä spora-kyydillä rantaa pitkin. ( kaksi linjaa toinen Ranskaan ja toinen Hollantiin...sporat siis!) Joo rantaa mentiin ja välillä jäätiin pois dallailtiin ja takas ratikkaan. (päivälippu kahdelle (2) 10 €) Löydettiin rantsusta olut-festarit! Telttaa teltan vierellä ja bissee tarjolla, myös musiikkia ja esityksiä. Kova Blues-bändi bongattiin myös. Kaks tirolilaispelle äijää ihan tinassa, torvi, rummut ja laulu.


Pohjan-meri on kuoppasta ja virrat heittelee venettä miten sattuu...Tuuli muuttu vastaseksi ja sato saatanasti....Niin ja arvatkaa oliko nyt laiva liikennettä? No oli kyllä. Rotterdam joka on kaiketi euroopan suurin satama? Niin liikenne oli jatkuvaa...sisään ja ulos! Me siinä välissä, ihan oikeassa paikassa ja länteen menossa. Luotsi kutsuu meitä: alus joka menee pohjoiseen? Ei tajuttu et meitä meinaa, niin ne ajo vierelle ja käski väistään yhtä niistä viidestä(5) laivasta, joiden väliin jouduttiin, oli siis: yö, vastatuuli, reivatut purjeet ( ei nouse tarpeeksi ) sataa ja galsa. ps. Chiaran miehistö oli jo päättänyt alottaa väistämisen ennen luotsin tärinää! Laivoilla täällä kapeet ajo rännit. Niillä ei tilaa väistää, eikä syväys riitä ränniien ulkopuolella..Hyvä tietää ja kunnioittaa isompia!


Eli siis ei jaksettu ajaa perille, vaan mentiin Ijmondin satamaan, joka on Amstrdamin sisään ajo kanaalin kyljessä. Helppo mennä: Ihan väylän vieressä ja iso kun mikä! Puoli- päivä hoito: 13€.
Kello 10.00 Pois lähtö, vastatuuleen ja virtaan oli taidonnäyte kummaltakin! 
 

Keskiviikko 24.06.2015 Kapteenin palsta ( nykyhetki) on-line.

Jep pakko aloittaa heti! Eli kello on just. 00.00 keskiviikko. Ja nyt ollaan jo edetty Hollannin Vielandin kohdalle, ja merenpuolella ollaan...Moottoropurjehdus päättyi juuri kapun lopetettua ajovuoronsa, eli noin 23.30. Aamukymmenestä ajettu 2- reivatulla isolla ja volvolla kuoppaista pohjan-merta kohti Helgolandia. Myötävirrassa 70- asteen true-kulmassa. 7-8 knotsia taulussa....180 mailia on tämä etappi ja perillä pitäis olla jo tänä iltana? Tuulen poweri vaihtelee kokoajan 5-15 ms. Kiva meri!
Matka siis etenee....Ja aamusella volvo ja 2-reivattu isopurje vetää, takatuulessa vastavirrassa (n.1 knotsin) 4 solmua! Pakollisen puolentoistatunnin akkujen latauksen jälkeen siirrytään takatuuli-purjehdukseen, myötävirralla ja genualla 7 ms./tuulella 5-6 knozia autopilotilla leppoisasti!
Kalastusalukset pyörivät rundia meidän ympärillä, ja ajelevat fisumestoillensa meistä välittämättä! Ihan ku oltais niiden priva-väylillä? Ne tulee ja leikkaa keulan edestä...Hana auki ja sit jarrua, jonka jälkeen ne laskevat puomit sivuillensa, kai jonkinlaiset rysät? Nää kalakallet ei vastaa vhf:ään? Varo Kaitsu! Ei liikaa fisujuttuja!


Kapteeni suunnittelee jo seuraavaa reissua. Tarkoitus olisi perustaa suljettu yhteisö face-book:iin ja kuulostella halukkaita mukaan lähtijöitä? Tällä kertaa omakustannushintaan...( sori frendit jotka olitte jo messissä) Chiara iskussa ja varustettuna, Seuraava etappi välimerelle/canarialle? Myös Caribia mahdollinen? Myös pelkkä vene ( Chiara ) on mahdollista vuokrata jollekkin legille? Tai koko matkalle? Mikäli mennään kipparin kanssa? Voi kapu vaihtua legien välillä! Puikoissa silti aina ammattilainen!
Tästä myöhemmin lisää! Koska kapu on kuljetus-yrittäjä. Venechaitsaus myös luontevaa...
Lyhyen Volvoilun jälkeen tuulee taas takaa, ja matka jatkuu genualla 6 knotsia, myötävirrassa aina klo: 19.00 asti. 20 mailia käännökseen: Moottoriteiden risteyksestä: Vasemmalle 90 astetta ja toisen motarin ylitys! (Näin kai pitää ajaa tästä?) Helgolandiin vaikea päästä lännestä tultaessa!  Saksalainen marine-poliisi lätkäsee 1000euron sakon sähläämisestä/vaaran aiheuttamisesta! ( Luki Reeds-raamatussa.) Koitettiin huhuilla VHF-llä? Kukaan ei vastannut...Joo leffa kehiin! Tänään Peer-arkistosta 
Ameriikkalainen the Happening.


Helgolandiin tulo pimeäänaikaan, kolmen (3) moottoritien-risteyksen selvittäminen, laiva parkin väistö ja tuulimyllyjen siipiin osumatta...pääsee helposti Helgoon, puhumattakaan 10 blosiksesta vastatuuleen, vastavirtaan, ja vodaa sataa suoraan feisiin, niin ja galsakin vielä! Joo puolet totta, ilma ja tuuli hyvät. Enään tunti volvoilua ja perillä. Öitä!

Helgoland kun suurin osa veneistä on lähtenyt.

1 kommentti:

  1. Kyllä matkapurjehdus on ihanaa!!! Koittakaa kestää, ootte ihan kohta Suomessa. Me ollaan vasta Azoreilla, ihan liikaa edessä;-)

    VastaaPoista