Matkavene

Matkavene
s/y Chiara

perjantai 10. heinäkuuta 2015

Saksa ja Itämeri

N30.06.2015 Kapteenoin palsta (Kapulla on asiaa)
  
No niin täällä ollaan....Helgolandin ostosparatiisista selviytyneenä! ( Chiaraan 14 laatikkoa bisseä 8,95/salkku edulliseen taxfree-hintaan.) Ja sitten Kiilin kanavaan ja läpi päivässä kohti Kiilin kaupunkia ja Savolaisia vastaan...
No niin ja sitten rupes tapahtumaan: Kiilissä siis mentiin Sporthafen Kiel:iin ja hei täällä meno päällä? Kyseessä siis Kiel-regatta ja vaatimaattomasti Maailman suurin regatta! Ollaan sunnuntaina täällä, päättäjäiset ja megaluokan ilotulitus alkaa, ollaan paikalla....Myös 2 megateltaa esiintymässä mm. Princ Ja muita bändejä...myös Joanna Saturn täällä. Peer ja Riia tulee, kapu pyykkituvassa just konetta täyttämässä.
Chiara siirretään oikealle paikalle ja kaupoilla käynnin yhteydessä Peerin kanssa pestään veneen kansi ja täytetään tankki vodalla...Kaikki valmiina uusillle seikkailiuille.
Ja sitten mennään...Lähtö helppoa 4 hengen miehistöllä ja tyyni meri odottaa ja aurinko paistaa... Kaikki purjeet alustettuna lähdetään kohti DDR:ää ja Bornholmia, lopulta tuuli loppuu ja iso+Volvo vetää, kokki oli vauhdissa ja paistoi verovapaat Sisäfile pihvit ja valkosipuli perunat pannulla...Jees onnistu ja hyvää oli.01.07.2015 Kapteenin palsta (kapulla on asiaa)

Aamu koittaa ja pilotti ajaa... Rankka päivä takana ja innokkaita purjehtijoita (2 kpl.) pakko käyttää hyväkseen ja ottaa lebaa itse...ja matka jatkuu: korkeapaine siirtynyt itämerelle ja lämpöä riittää, tuulta ei! Volvo ajaa ajo jo Kiilin kanavankin ja tankki rupee hupenemaan...30 tuntia koneella ja sitten purjeilla pari tuntia...Kokkeja nyt paatti täynnä ja saatiin tänäänkin extra hyvät safkat: Uunimakkaraa, juustolla, perunamuusilla ja Turun sinapilla ( tulisella ) ja House viininä joku paikallinen Shitvine.
Peer innoissaan ja odottaa koko ajan et purjeet, purjeet... ei ymmärrä miks pitää Volvolla ajaa?
Kapulla ja Ninalla tänään vapaapäivä... Helppoa ei tartte ajaa! Riia ekakerta purjeilla ja hyvältä näytti....(nätti kuski) Joo ollaan siis menossa BornHolmiin Hammerhaveniin ja 15 mailia jäljellä....Ja nyt alkaa Peerin ja Riian loma! Joo täällä on käyty ennenkin ja nykyään valmis betonilaituri ( edellisellä kerralla tultiin 2011 yöllä, kiinnittäydyttiin vahingossa, säkkipimeässä, betonivalumuottiin! Aamulla kypäräpäinen heppu kolisutti keulakaidetta ja kehotti lähtemään! Tai betonivalu roiskii...)
Sillä lailla siis! Joo fantastinen mesta kertakaikkiaan....Päiväretki ylälinnaalle viidakkopolkua pitkin, Bornholm on siis Tanskan iki-omasaari ja sijaitsee siis keskellä itämerta...Joo ja pari varoituksen sanaa tähän kohtaan: Koska ollaan Tanskassa ja viidakkopolulla, niin muistakaa varoa Tanskandogeja! Niitä jättiläiskoiria saattaa kohdata missä vaan? Linnaretken jälkeen oli aika testata uutta grilliä, itämeren komeimmalla kivilaiturilla näköaloineen...Ja perheen naiset (Sepon sanoin yhtäsuurta perhettähän me kaikki ollaan.) yllättivät jälleen paatuneet meriheebot, Chiaran Pentrystä kannettiin satumaisen hyvän näköiset lihavartaat grillillemme! Ja grillauskastikkeen oli tehnyt Kapu ite. Hyvää oli taas...03.07.2015 Kapteenin palsta ( kapulla on asiaa )

Ihana aamu koittaa. On aika vaihtaa mestaa ja aamiainen päätetään skruudata skönellä. Tarkoitus käydä viereisellä kylällä tankkaamassa ( Vang ) kirjojen mukaan meri- bensis löytyy? Joopa ei ollut, no seuraavassa kylässä varmasti on! Ja taas kirjasta zekattu tieto! Hasle on kylän nimi, joo bensis löytyikin ja ehkä mailman kälysin jakelupiste? Soitto katoksessa olevaan numeroon! Ja äijä vastaa et ei dieseliä! Eikä muutakaan ole tässä kylässä! No onko maa asemia lähistöllä? En tietä vastaa paikallinen ( ex ) bensa-aseman hoitaja. Joo iso saari born-holm siis? No eiku Rönneen..Sieltä saatiin menomatkalla Dieseliä! Kylmältä asemalta jolla piti venata myyjää puolituntia...Joopa joo..Arvatkaa unohtuiko uusi grillimme Hammerhavniin? Kyllä kyllä...Ajettiin takas ja otettiin grilli kyytiiin. 
Ja eiku matkaan, kokka kohti Kalmaria, tyynessä ja volvo ajaa! Kalmariin siis. Fisu vehkeet vedessä ja kalan kuvat mielessä. Ei tärppejä uistin suomen-lipussa.


 
04.07.2015 Kapteenin palsta
 
Saavutaan Kalmariin 130 merimailin jälkeen aamusella 10 aikoihin. Ruotsi näyttää taas parhaat puolensa: Aurinko paistaa ja helle lukemat mittarissa! Peerin pahanilman kirous on kumottu. täällä on bastu ja mäkkäri! JEES. Svea mammat ja tyttäret kulkee ihanissa kesämekoissaan! 
Kalmar on Ruotsin kolmanneksi (3) vanhin kaupunki ja kaikki pelaa...Ruokaa ruotsalaisesta kaupasta. Kuin taivaassa olisit! Sveedenistä itään....Ninalla on asiaa
Helgoland oli uusi saari meille. Kyselimme kokemuksia paikasta muilta purjehtijoilta. Karvasen Jarkko oli ainoa ystävistämme joka oli käynyt saarella. Aamu/yö saapumisen jälkeen unet ja olimme valmiit siirtymään kun naapurivene halusi lähteä aamulla. Siirryimme laiturin viereen joka oli hyvä tulevien ostosten veneen saamisen kannalta. Saari on vain yhden neliökilometrin kokoinen. Saaressa on ala- ja ylämaa. Ylös pääsee hissillä 60 cnt /suunta tai portaita. Alamaalla on pääosa kaupoista, hotelleista 20 kpl ja ravintoloista. Yläsaari on nummea ja asuintaloja. Saarella käy paljon turisteja verovapaiden ostosten perässä, suurin osa turisteista on päivämatkalla pienellä laivalla joita lähtee ainakin kolmesta Saksan satamasta. Kävimme saaren uimalassa jossa oli myös saunat. Paras osa oli remontissa, poreallas katolla. Sauna oli sekasauna, eikä uikkareita saanut käyttää. Me käytimme mutta muut eivät. Olipa vaivautunut olo. Puhuimme kovaan ääneen jotta muut ymmärtävät, että emme ole vapaamielisiä saksalaisia.Seuraavaan kohteeseen piti laskea tarkkaan tuloaika. Naapuriveneen kippari antoi meille "oikean" lähtöajan klo 14.15. Meidän laskujen mukaan matkaan piti lähteä klo 11. Elbe joen suulla virta kääntyi meille oikeaksi juuri kuten olimme laskeneet. Naapurin ohjeilla emme olisi ehtineet myötävirran mukana Kielin kanavaan ja Brunsbutteliin. Päivän matka oli vain 57 mailia, outoa! Niin vähän. Pääsimme nukkumaan kymmenen jälkeen, neljäntenä veneenä toisen kyljessä omassa rivissä. Kaikissa muissakin oli yhtä paljon, täyttä oli. Kanava sujui ihan ok. Minulla oli vain suuria vaikeuksia päästä takaisin veneeseen veden pinnassa olevalta lautalta. Olisi kiva jos olisi pidemmät jalat! 
Aamu kuudelta lähdimme jälleen jo liikkeelle. Ajoimme kanavan läpi aurinkoisessa ja tyynessä säässä joka on yhteensä 90 km pitkä. Tällä kertaa sululla oli pientä hässäkkää mutta niistä selvittiin. Suuntasimme Kielin suurimpaan satamaan, siellä ainakin on tilaa. Niin olisi ollut jos ei olisi ollut menossa yhtä maailman suurimmista venetapahtumista. Ensimmäisen yön olimme laiturin kyljessä josta sain jälleen kiemurella ylös ja sotkea vaatteet. Äh, ärsyttävää kun on tälläinen kääpiö. Kielissä sunnuntai on Kielin regatan päättäjäispäivä. Rantakadut olivat täynnä ruoka- ja juomakojuja. 200 000 ihmistä vaelsi katuja edestakaisin. Kun pimeä tuli, alkoi ilotulitus. Mielettömän upea, hienoin minkä olen nähnyt. Maanantai aamuna vieraamme Ria ja Peer saapuivat purehduslomalle. Menin vastaan heitä rautatieasemalle. Edellisen illan myyntikojuja purettiin, purjelaivat lähtivät myöskin jatkamaan matkaa. Tervetuloajuomien ja laukkujen purkaamisen jälkeen menimme Rian kanssa kauppaan ostamaan viikon ruoat, 312€ yhteensä, ei siis kallista. Illalla kävimme yhdessä rannan ravintolassa syömässä.Tiistaina klo 12 matka alkoi kohti Bornhomia ja Hammerhavnin satamaa. Tuuli oli mietoa, aurinkoista ja noin puolet matkasta ajettiin moottorilla. Perillä olimme aamun valjetessa kello kolme. Menimme kolmanneksi kylkeen ja otimme konjakit ensimmäisen opetusmatkan ja rantautumisen kunniaksi. Heräsimme siihen kun vene liikkui. Laiturin viereinen vene oli lähtenyt ja viereinen vene kiskoi heidän veneensä köysillä kohti laituria. Kätevää, saimme ilmaisen kyydin :) Päivällä kävelimme linnalle ja illalla grillasimme aallonmurtajalla vartaita. 
Aamulla jouduimme lähtemään kun laiturilla ollut vene halusi lähteä klo kahdeksan. Samalla päätimme lähteä tankkaamaan läheiseen kylään jossa oli dieseliä. Sieltä dieseliä ei löytynyt, eikä myöskään seuraavasta satamasta vaan piti ajaa Rönneen saakka. Kun tankki saatiin täyteen piti ajaa takaisin Hammerhavniin koska grilli unohtui laiturille...matkaa yhteensä 26 mailia ja aikaa meni seitsemän tuntia. Jos olisi tiedetty, että niin pitkä lenkki tulee dieselin takia olisimme ajaneet eteenpäin vaikka Christiansöhön mutta silloin grilli olisi jäänyt. Mitä tästä opimme? Tarkista etukäteen ja ota grilli mukaan heti grillauksen jälkeen. Jatkoimme matkaa grillin noudon jälkeen kohti Kalmaria. Jälleen tuuletonta ja moottori hurisi suuren osan matkasta. 


Kalmarissa olimme kello 13 ja paikka löytyi helposti. Iltaa kohti paikka täyttyi. Oli hellettä yhä ja laitoimme biminin. Edellisestä kerrasta onkin aikaa. Se oli Bermudalla auki viimeksi. Sunnuntaina oli jalkapallo ottelu läheisellä stadionilla. Vierasjoukkueen kannattajat mölysivät ravintoloissa ennen ottelua ja paljon poliiseja oli valvomassa tilannetta. Kalmarin keskusta on kaunis omalla tavallaan. Korkeita kerrostaloja ei ole pilaamassa maisemaa. Sataman toisella puolella on rahtisatama joka ei taas ollut niin kaunis ollenkaan. 

Puolen päivän jälkeen maanantaina taas lähdettiin kohti Gotlantia ja Visbyä. Tuuliennusteet eivät ihan pitäneet paikkaansa. Piti olla max 11, oli 14-21 m/s. Pilotti ei riittänyt vaan ajoimme vuorotellen. Peeristä on tullut purjehtija ja kysymykset alkoivat vähetä. Ria voi huonosti ja makasi kalpeana oksennellen koko matkan. Voi parkaa, konjakkikaan ei auttanut. Tuuli oli yhä 18 kun menimme Visbyn satamaan. Tuuli oli sw joten aallot ja tuuli tulivat satamaan myöskin. Kellon ollessa viisi aamulla yritimme turhaan etsiä vapaata paikkaa. Kävimme kääntymässä rannan puoleisessa satamassa jossa oli tilaa. Varattu lappu oli kiinnitetty siihen ja samalla huomasin, että veneiden poijuista oli vedetty köydet ristiin toisella puolella oleviin poijuihin. Köydet olivat veneen alla... Äkkiä takaisin, hurjaa peruutusta ja ihmeen lailla pääsimme pois. On Jari kyllä taitava kuljettaja. Moottorin kierrokset täysillä vene kulki 0,6 solmua taakse päin vastatuuleen. Sydän kolkotti kaikilla. Pois tästä satamasta ja äkkiä! Hitaasti aaltoja ja tuulta vastaan aallonmurtajasta ulos kunnes purje saatiin auki. 

Fårö marina

Matkaa Fåröseen oli vielä 42 mailia. Reippaalla takatuulella saavuimme satamaan klo 13. Tuuli oli sielläkin puuskaista. Menimme ensin yhden ison purjeveneen kylkeen, se onnistui hyvin. Satamakapteeni tuli kertomaan ruotsiksi, että meidän pitää vaihtaa paikkaa mastonosturin eteen. Siirtyminen olikin vähän vaikeampaa. Tuuli painoi meitä kohti venettä ja pakilla olimme seuravan veneen kyljessä. Onneksi siinä veneessä oli heppu paikalla joka hoki ai jai jai. Onneksi työnsi meitä samalla. Samaan aikaan moottorivene lähti tankkaamasta ja tuli suoraan eteen, meidän piti peruuttaa ulos. Takaisin sisään ja satamakapun osoittamaan paikkaan. Eihän se onnistunut helposti koska tuuli käänsi veneen. Ensin keulaköysi laituriin, äijä huusi ohjeita ruotsiksi Jarille ja niin saatiin keulaan ventti. Ensimmäinen koko matkan aikana, lähellä kotivesiä, arvaa harmittiko? Jari kävi ostamassa sikarilaatikon jonka poltti putkeen, harmitus väheni hieman. Kävimme suihkussa homeelta haisevassa rakennuksessa ja keitettiin kahvit. Illalla grillattiin rannassa grillikylkeä, oli hyvää.

Säätiedot lupasivat kovaa tuulta, niimpä Ria ja Peer päättivät lähteä seuraavana päivänä laivalla pois, kotiin. Matka Inkooseen kestää kaksi päivää ja Ria olisi ollut sen ajan kipeänä? Bussi, laiva, bussi,taxi,laiva Helsinkiin. Kohtalo päätti toisin Tukholmassa, laiva oli täynnä ja he olivat yön hotellissa. Matka jatkui päivää myöhemmin. Peer on kyllä mieletön naurattaja. Haga waga, hattu päähän ja sitten räpsähtää ;) tästä puhutaan vielä pitkään .Me lähdimme matkaan myös aamulla. Perjantaiksi oli luvattu pohjoistuulta, sitä ennen pitää ehtiä Suomen saarten suojaan. Tuuliennusteet eivät pitäneet paikkansa keskiviikkona, ajettiin jopa osa moottorilla. 


Illalla tuuli kasvoi hieman ja sw tuuli takaa vei meitä kohti Suomea. Torstaina ennusteet olivat lähimpänä totuutta, tuuli oli 7-12m/s sw. Purjetta säädettiin vähän väliä tuulen mukaan. Reivatulla keulalla mentiin 4-9 solmua ja autopilotti jaksoi ajaa . Jussarön kohdalla, siis Suomessa olitiin klo 1 yöllä. Oli väylämerkkejä ilman valoja, vaikeaa! Onneksi ei satanut ja oli edes hämärää. Kallioluodot olivat pelottavia ja liian lähellä väylän varrella, isoilla vesillä ei tälläistä. Suomeen pääsemisen into piti hereillä minut kolmeen saakka yöllä kunnes Jari heräsi ja jatkoi ajamista. Otin tunnin tirsat ja heräsin Elisaaresta Inkoosta. Olimme perillä!!!!!! Nyt levätään, nautitaan ystävien seurasta, Suomesta ja saunasta seuraavat 5 päivää ennen kuin palaamme Lauttasaareen. Tulojuhlista ja muistoista on tulossa viimeinen juttu noin viikon päästä tähän blogiin. 

Virosta päin tulossa mustaa..


Kapteenilla on asiaa 09.07.2015 torstai

Haga vaga...täällä ollaan! Matkalla Elisaareen. Valitettavasti Peer ja Riia jäivät Gotlannissa pois ja jatkoivat Tukholman suuntaan ja Silja-linelle. Riian jatkuva meritauti oli liikaa Peerille.
Matkalaiset osoittivat kiinnostusta purjehtimiseen ja Peer puhkui intoa: Ei meinannut antaa muiden ajaa? Tietoa on ja siitä kiitos Sepolle, joka opettanut myös Peeriä kilpa/matka purjehduksen maailmaan. Myös Riialle kiitokset mukana olosta huonosta olosta huolimatta, urheasti mukana. 
Elisaaressa onneksi taas nähdään! ( perjantaina-sunnuntaina ). 
Joo ja sit rupes tapahtumaan: Selväähän on että jos naarmuakaan ei veneessämme ole 13800 merimailin jälkeen? Niin tuleehan niitä!
Ja sitten lähdettiin merellle...takatuulirunkutuksella alkoi ja yön saapuessa rupes kulkeen, takatuulella taas ja Genoalla.


Nina kuulee outoa ääntä takaa? Sepon hytistä ja chitloodassa? Mikä lonksuttaa noin? Joo sano kapu...Kato autopilotti kulunut! Ei stemmaa sano Nina.
Hätäruori luukku auki: Ja tilanne selviää nopeasti: Peräsin pudonnut mereen! No ei ihan, oli mutteri irronnut ja peräsin roikkuu ohjaussysteemin varassa! Eikä näy enään kannelta ( pimeää jo ja 10ms. Tuulee takaa.) kapu kömpii läpi Sepon hyttiin  ja avaa huoltoluukun, samaan aikaan Ninalla mutteri ja ylälaakeri  handussa: Kapu työntää peräsintä ylöspäin huoltoluukusta ja Nina asentaa laakeria ja lukitusmutteria takaisin paikallensa. ( arvatkaapa painoiko peräsin tästä nostokohdasta tuulen ollessa takaa ja 10ppiä.) Onneksi meri ei ollut huuhtonut lukitusmutteria mukaansa! Oli luukun alla akselin vieressä irrallaan! Jees tästäkin selvittiin...Ollaan me kovia!
Aika saada itämeren villi-lohi ja grilliin, graaviin, pannulle ja uuniin! N.5 kiloinen tilauksessa! Saulin sponssaama Iso-lohirapala tulee perässä 5-6 knotsin spiidillä.
Nyt on kello 14.30 suomenaikaa ja 90 mailia matkaa...Elisaareen. Kulkee hyvin taas takatuulella ( ei meille muitakaan tuulia annettu.) Jees matka etenee ja koti lähenee....näin se menee!
Joo perillä ollaan Elisaaressa....Juhlat voi alkaa
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti